Indahnya saat cinta bersatu.. ahaksss.. (^_^)

Daisypath Anniversary tickers

sayang kamuuu... (",)

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 15, 2015

Setahun 4 ENtry jer

Wahhh..
Nampak x tajuk itu..
kawan aku tegur tahun ni 4 entry jer ko buat??

wahhhkakakaka.. hakak mmg dah malas dik..
aku skang dah jarang jenguk2 ke blog2 orang.. apetah lg blog sendirik nk hupdated..
dolu2 boleh la.. kerja yer idok ler melambak mcm sekarang..
udah pegang 2 3 jawatan ni rase bz bebenor lak..

udah rezeki kan.. takkan nak tolak kot..

selagi ada nyawa kita kerja jela yer..


ni meja iolls nk nunjuk kereje byk..
ni dah kemas skit x.. klu hidokk.. hahaha
itu tu baru kt office.. kalau ade rezeki lebih dapat job kt luar aku on jer..
langsung xmasuk office berminggu.. bila masuk office aku yg meroyan sorang2..

sooo tunggu la 2 3 bulan lagi aku update.. hahaah.. k lah.. aku byk benda nk cerita tp xsempat..
FB pun jarang update.. malas pun yer.. bz pun ade gak.. hih ihi

btw : tq so muchieee buat yg sudi baca blog aku yang bersawang ni.. ^_^ tata titi tutu

Tuesday, October 6, 2015

PENGUMUMAN!!!

PENGUMUMAN!!!

MEMPERSEMBAHKAN VNA & EDI JUNIOR!!!

Post Basi dah.. -_-
Anak nak masuk 7 bulan dah wehh..
umi ko baru terhegeh2 nk up pasal anak..
Ni la diaa... mase umur 4 bulan 1st day Raya Puasa..

Sila percaya dgn kekurusan itu..
gigih tau aku crop bg nmpk selim.. haha

Haii semua.. model Teja Optik.. ^_^
Alhamdulillah kami dikurniakan ank syurga yg comel sihat n sgt aktif..
lepas ni time2 rajin tu byk aku post pasal anak lah pulak kan..
yela dulu2 pos psl bercinta cintun.. lps tu post psl bride to be kekdah yer..
lepas ni pasal anak la plak.. hihi..

k bai.. itu je nk cerita.. saje bosan nk tgu waktu balik kerja..
nnt rajin aku up lg.. hahaha.. nampak nau sekarang dah malas..

lupe dah tagline aku dlu ape..
si puan gemuk..
ke vnaz gemuk
ahh lupe.. mls nk tgk blk post lame..
gasak la.. same gak.. ttp gemuk..
janji sihat,, janji cantik.. janji laki sayang..
janji janji pelesu mu.. dah,, k bai.. nak beratur kt punch kad.. hahaha

Tuesday, July 28, 2015

Kesan BURUK akibat tidak berpantang!!

Haaa.. amikk.. 
lame xupdate belog tibe2 jer cecerita pasal berpantang kluar..
Bukan aku yg kena berpantang.. aku xyah pantang sbb anak kuar express.. hahaha

ni sesaja copy paste supaya jd ingatan utk mereka2 yg bakal berpantang, atau sedang berpantang atau yang malas nak berpantang.. 

yang xsuka berpantang tu baca ni yer.. kang esok lusa bila badan dah xsemenggah laki lari.. baru la nk menyesal.. xde guna dah jemahh oii.. 

Kebanyakkan  wanita atau ibu yang baru melahirkan anak, malas berpantang atau degil apabila disuruh berpantang dan paling teruk tak tahu lansung tentang apa itu berpantang . Memang lumrah manusia perkara baik memang susah nak ikut & kadang2 deme ni  (ckp org perak) ada pendapat  sendiri berdasarkan kawan2, buku dll. Tapi Alhamdulillah dengan adanya  teknologi sekarang, wanita yg baru bersalin pada masa sekarang, banyak membaca, mendapatkan khidmat nasihat drpd pakar atau bidan, bagaimana nak berpantang secara traditional tetapi moden.  

Syarikat k.shila iaitu Mom’s Postnatal Care Consultant & Services  menjalankan servis berurut & bertungku serta khidmat nasihat kepada bakal-bakal ibu dan bapa tentang menghadapi kelahiran, cara berpantang, pemakan dan bagaimana mengatasi situasi meroyan dan bagaimana mengelak meroyan ketika berpantang, juga bagaimana menghindari demam kuning pada baby dan macam2 lagi. Paling penting berpantang cara traditional tapi moden. Untuk keterangan lanjut boleh jenguk  untuk nak kongsi & tahu akibat atau kesannya jika tak berpantang.

Ada sesetengah wanita yang degil, tak mahu berpantang, tak nak ambik jamu lepas bersalin, tak nak berurut atau bertungku, mandi air sejuk, minum air sejuk, makan ikut suka. Bila mak marah atau tegur tunjuk muka masam atau jawab “Alah..! org tau la” dlm hati kata “dah tua nanti semua org sakit, rasa badan ni ok je tak rasa apa2 pun”.. Kalau ada yang buat macam ni, cer baca cite kat bawah ni.. ini barusalah satu kesan.. nanti k.shila kongsikan banyak lg kesan. Tolong baca ia penting ok!!!

 Apakah Akibat & Kesan :

 Rahim Jatuh / Prolapse

Prolapse Rahim adalah satu keadaan di mana rahim jatuh kebawah dan kadang kala terkeluar dari saluran faraj. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh ligament dan otot yang biasanya memegang rahim pada kedudukkan asal menjadi lemah akibat dari kehamilan dan kelahiran, Justera itu rahim seakan-akan melorot ke bawah melalui saluran faraj.
Keadaan ini merangkumi beberapa peringkat

- Peringkat awal ia hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa.
- Peringkat kedua dimana pintu Rahim jatuh sampai kepermukaan faraj.
- Peringkat ketiga yang sangat teruk ialah apabila keseluruhan Rahim terkeluar daripada saluran dan permukaan faraj, keadaan ini yang biasa di gelar "tombong”.

Gangguan Kencing

Ramai wanita yang mengalami masalah kekenduran rahim atau prolapse akan menghadapi masalah kencing contoh:
      -  kerap kencing
      -  sakit ketika nak kencing
      -  kencing yg tak terkawal khususnya semasa batuk, ketawa yang kuat ini
         di panggil (Stress Incontincence).

Keadaan ini menyusahkan dan menganggu tugas harian khususnya dalam menjalankan amalan  ibadah seperti solat.

Gangguan Hubungan Kelamin

Oleh kerana berlakunya kelonggaran pada faraj khususnya pada otot yang memegang faraj yang dipanggil Pelvic Floor Muscle, Maka kekuatannya untuk mencengkang atau mengemut dalam proses hubungan seksual mungkin terganggu. Ini meyebabkan kepuasan dan kenikmatan seks, khususnya kepada sang suami kurang puas & tak menyeronokkan. Ramai wanita seta suami mengadu tentang kurang nikmat dan tidak puas ketika melakukan hubungan seks, terutama selepas melahirkan anak. Perkara ini berpunca daripada pelbagai faktor tetapi diantaranya ialah kekenduran atau kelemahan otot disekeliling faraj.

Sakit Pingang & Tidak selesa dibahagian Sulit Wanita

Gangguan lain yang boleh timbul akibat daripada proplapse rahim ialah rasa tidak selesa dibahagian sulit, kerana sesuatu benda iaitu rahim terkeluar daripada faraj. Ini berlaku ketika berdiri atau banyak berjalan. Oleh sebab Rahim jatuh ia menarik otot dan sering kali urat dibahagian pingang juga akan tertarik menyebabkan ramai diantara wanita mengadu sakit pinggang.

Gangguan Kesihatan

Dalam Kes Proplapse yang teruk atau peringkat ketiga dimana keseluruhan rahim terkeluar, seringkali pintu rahim tergesel pada seluar dalam dan menyebabkan luka atau erosion. Luka ini seringkali dijangkiti kuman dan menyebabkan keputihan atau pengeluaran lendir yang banyak. Dalam jangka masa panjang ada juga kes dimana berlaku ketumbuhan akibat daripada pergeseran yang berpanjangan.

Oleh Sebab itu, jangan ambik mudah tentang berpantang, pakai bengkung, makan jamu bersalin & makan makanan yg disyorkan.. Kalau tak tau nak cari kat mana jamu, Bengkung, daun mandi, senang cite barangan untuk berpantang



soo dah baca ade bran ke nak langgar pantang??? cer test tgk.. hihi.. jgn maraaaa...

btw.. nak set berpantang dari QASEH GOLD roger iollss yer.. 
sms/telegram/whatsapps : 013-2322081 (Qaseh Gold consultant )









kredit info : http://www.puteraizman.com/2015/03/kean-buruk-tidak-berpantang-selepas.html

Thursday, February 5, 2015

Cendol yg dibakar atau Cendol Pak Cik Bakar???

Hah.. aku sendiri gelak baca tajuk kt atas..
propa okeh..

Ntah ngape ler tibe2 ade orang ngidam nk mkn cendol bakar..
Sabtu lepas (31 Januari 2015)... Aku mmg da mls nk keluar..
misi nk mengemas rumah yg da macam tongkang pecah..
skali mase tgh kemas2 tu.. laki aku bgtau.. ptg karang jom g makan cendol bakar nak??

Whattt?? kt ijok tu ker??

haah.. kan dr umah dekat je lalu highway LATAR..
(utk makluman.. umh kiteorg ni mmg dekat sgt ngan LATAR tu)

Soo.. okey je.. (walaupun malas sebenar nk kuar time tu) tp layankan jela..

dlm pkul 3.30 ptg gerak dari rumah.. dari LATAR tu terus je smpai ke Ijok..
pas Exit masuk kiri.. pastu terus jer.. mmg senang sgt..

laki aku suh aku perhati sebelah kanan, sbb kedai tu kt kanan kata  dia.. da jalan punyer jalan..
xjugak jumpa.. skali jalan jemm.. aik td punyer la xde kereta.. pastu aku nmpak kereta parking banyak2 belah kanan tu.. n aku nmpak lorong yg xde orang lalu.. cepat2 aku suh laki aku masuk kanan, n siap parking lagi.. errr.. tgk2 kedai.. apesal tulis mee udang banjir ni.. mcm da salah jer..
laki aku cakap.. xpe la.. dah lapar ni.. so aku pun okey jer.. try jela kan..

skali jalan depan skit.. tgk banyak nau kete beratur.. ceh.. betul la.. adoi.. mujur xkuar balik td..

Mase ni da nk balik.. dlm pkul 5 lbh da.. so kete da xbanyak.. 
 So kami pun gigih la beratur.. adoi gmbr kiteorg beratur dlm fb laki aku.. jap g curi jap.. hahaha

okeh.. selesai curi gmbar.. gilos betul.. punyer panjang beratur tau..
naik kematu kaki.. yg slim berbaju biru kt depan ni bukan aku.. xmungkin aku seslim itu.. hahaha.. 
beratur la punyer panjang.. sambil2 tgk menu.. lah gambar menu lak xdo.. xdpt nk curi.. hahahaha
Ade cendol vip, cendol vvip, cendol durian, cendol pulut, ntah ape lg.. aku xhengat la dik..
aku pilih cendol durian.. laki aku pun cendol durian gak.. adoi.. pilih cendol pun sama ke? sejiwa batul.. ecehhh...
ni cendol durian yg xbpe nk ohsem sgt.. aku mati2 igt rege rm3.50 tu ade durian kt dalam tu..
harapan palsu semata.. sob sob.. perisa jela durian tu.. :(

 korang ingat masa beratur tu mata aku xmelilau??? aku ni kalau bab makan.. mmg xde yg lepas pandang yer.. hahaha.. Mata aku nmpk Lempeng Pisang??? Ooomaiigooddd... suka yer.. mcm nk lompat2 jer.. pas dpt cendol..pantas xberfikir dah g kt gerai Lempeng pisang tu.. okey gambar gerai xde,... gambar lempeng ade..

auwww.. tergoda x??? sedap ooo.. dalam dia ade kelapa gak.. harga Rm3..
xde la besar sgt.. tp okey la.. but bg aku, harga dia agak mahal la.. huhu..
next time aku buat sendiri jer.. percaya ker??? hahaa

next menu yg aku terkam.. adalah SATA.. aku ni mmg suka sgt ngan sata ni.. kate pun asal pantai timur.. harus la aku suka.. menu wajib klu pegi tepi pantai.. hahaaha.. beli 1 guni belum tentu aku puas mkn.. melampau x??

ni dia sata.. bungkus besorr.. tp isi xbpe nk besor.. normal la tu.. sbb dia balut daun pisang banyak lapis..
rm2.50 untuk 1 cucuk.. 1 cucuk ade 3 biji.. harga okey la.. xmahal sgt.. sedap pun boleh la.. xde la sedap mcm makan kt tepi pantai area pantai timur tu sambil2 layan angin sepoi2 kentut gitu.. hahaa.. 


Ni tempat dia di bakar.. mase ni nk balik.. tp cam biase.. aku beli lagi sbb xpuas mkn..
Bang Sata bungkus 2, ikat tepi.. straw dua yer.. ahakss... :P
owh lupe.. lagi satu menu yg aku mkn kt sana adalah sengkuang calit.. memori betul..
tp mase aku sekolah xde pun orang jual sengkuang calit.. kah kah.. ape yg memori yer ntah.. phui..

seketul sengkuang calit ni rm2.. da siap potong2 da..
sedap gak la.. aku mmg suka makan sengkuang..
err jgn tye ape yg aku xsuka mkn yer?? krik krik.. 
Itu je yg kiteorg laki bini mkn.. kt situ rupe yer konsep dia mcm foodcourt la..
mase sampai pun aku kompius jugak.. tp itu la.. perati je org buat ape.. pastu follow je.. nak tanya malu kenn.. hahaha.. watak utama kt situ adalah cendol Bakar tu la.. Bukan cendol dibakar yer.. cendol pak cik bakar.. owner dia nama bakar klu xsilap.. haihh.. lame jugak aku tertipu.. hahaha
menu yg ade kt sana..

- Cendol bakar
- mee udang banjir (yg ni aku nk order, tp dorg xbuat.. ceh.. kuciwa betul!)
- lempeng pisang
- nasi ayam
- pecal
- mee kari
- sengkuang calit
- sata
- otak-otak
- karipap king
- ayam bakar madu
- coconut shake


karipap king ni xtau la sedap ke tidak.. tgk cam xmenarik.. aku malas nk try.. hahaha. 
coconut shake rm3, sedap da sedap da cuma ais xblend hancur tu buat spoil je nk minum.. huhuuhu

Ayam madu.. pun xbeli.. tgk jer.. 

Gigih nk amik gambar ni mase nk balik.. last2 nampak separuh jer.. haha..
Ada wakaf lagi kt situ.. tp cam xbest sbb kena bersila.. nnt xleh sumbat makan banyak2.. hahaha.. 


muke kenyang.. nak balik dah.. ^_^

untuk yg xpernah pergi.. nk cuba okey la bg aku.. sbb banyak pilihan..
tapi aku pasti akan dtg lagi.. aku kan suka makan.. so ape ade hal.. harap dapat diperbaiki lagi la servis kat situ.. yg bagus yer aku tgk.. mereka ni berkongsi rezeki.. ramai peniaga.. yg aku rasa dari kawasan berdekatan.. mmg happening campur pening.. hahah..

k bai.. jumpa lagi next entri.. kalau rajin la.. ^_^



Thursday, January 22, 2015

Pakej Percutian Murah ^_^


Hai.. lama betul xjengah blog kesayangan ni..
bizi benau aku ni.. 


ni 1st entry tahun 2015.. ko mampu??
blog lain da berjela2 entry kluar.. aku ni mcm biase menyiput sedutkan diri..
Malas.. campur bizi berbisness.. kerja kt office lg.. (buat2 bizi je kt opis tu..kah kah)

minggu ni rajin lak aku mengoogle cr hotel2 sekitar penang... 
bkn ape.. laki tersayang ajak bercuti.. walaweehhh.. jarang dia ajak bercuti ni.. 
tapi sbb da lame sgt aku dok minta bujet nk g bercuti.. akhirnya bujet lulus jugak..
Aku xkesah walau bujet yer ciput.. janji dpt spend time together2 gitu kate omputih.. 

kalau nak tau.. kami ni sejak kawen xpernah yer nk honeymoon..
asal plan bercuti jer.. ade la org tu nk ikut, org ni nak ikut.. dah kekdah yer jd percutian family..
nak berhoneymoon xdapat jugekk.. SAKIT HATI!! 

hahahaha.. xde la sakit ati sgt.. i okey jer.. 

soo ntah ngape kami pilih penang.. aku pun xtau nk g mane.. 
yela.. sume negeri dlm semenanjung ni aku da jejak.. itu pun sbb aku ni kerja outstation sesaja.. 
(Sabah Sarawak blum lg pg..alasan boss xmau anta aku sbb dia takut flight senget.. choiii tau.. 
sentap betul..) boss nk gurau2 manje ler tu..  (-_-")
Alasan laki aku nk pg penang sbb dia xpernah pegi.. sob sob.. kesian dia..
Alasan aku.. errrrrr NASI KANDAQQQQQQQ wehhh.. dasar pempuan kuat melantak.. mcm ni la.. 


tgh2 mengoogle tu terjumpa satu BLog ni.. mmg awesome lah pakej dia.. best n murah.. 
Nak tgk pakej kt blog OH TRAVEL silakan.. mmg highly recommended  lah.. 

Pakej nak pg mana??? sume ade.. mmg aku ade gak plan nk g bercuti luar negara.. 
tp bujet yer blum mengizinkan.. tp survey2 dulu xde hal kan.. hihihi...

aku ni mmg kerja nk tgk pakej HONEYMOON sj..Selagi berdua ni..
Honeymoon jela.. hihi.. 

Antara Pakej Percutian murah yg aku rasa sgt2 berbaloi...

1. Pakej HONEYMOON BALI serendah RM175.00/person.


    
Pakej ni mmg plg best aku rase.. Hotel dia Cantik Sungguh.. mmg feeling Honeymoon sungguh! even hotel 1bintang tu pun lawa nk mampos.. wajib ada dlm list thn dpn.. nk pg jugakk!! 

2. Pakej HONEYMOON PHUKET 3H2M serendah RM299.00 shj!



Pakej ni pun idaman gak ni.. Harga tu mengikut promosi terkini dan pilihan bilik.. kalau nk bilik     best harga yer tambah skit la.. ^_^ 

3. Pakej HONEYMOON CAMERON HIGHLAND   3H2M serendah Rm400.00/person



Cameron Highland antara lokasi glamour jugak kalau nk berhoneymoon/bercuti ni.. 
Maklum ler.. cuaca sejuk yg nyaman ni mmg faktor paling utama tempat ni jadi kunjungan ramai.. 
selain dari buah strawberry segar2 dipetik dari ladang, bunga2 segar yg mmg jd tarikan minah         bunga mcm aku ni.. hahaaha walaupun dah beberapa kali jejak kaki ke sana.. tp why not pergi     lagi.. mmg best.. setiap kali dtg pengalaman lain2 kan.. heh.. 


hah.. best kan Pakej PERCUTIAN MURAH ni.. mmg berbaloi2.. 
Dah nk sambung bace blog OH TRAVEL ni.. amik pakej ngan dorg ni okey gak kot.. hihihi

jom cutiiii!!!

nota bulu betis :: Tahun ni kan banyak cuti yg bersambung2.. so ape kata amik time ni la nk g bercuti dgn family or org tersayang.. pakej da murah wehh.. nak tunggu ape lagi??? jommmm...




Friday, October 17, 2014

CAR BOOTH SALE!!

lama xbersiaran..
Bizi sikit..
kalau rindu.. dtg jumpa saya..
di CAR BOOTH SALE Bukit Sentosa, Rawang..
Ahad ni 19/10/2014 dari jam 6.45 pagi - 11.30pagi..
LEh tye2 pasal Qaseh Gold..
Nak beli..
Nak rasa..
pun boleh..

jomm serbu ramai2.... Jumpa di sana!!!



Thursday, October 9, 2014

Tuan belog sakit..

Hai semua..
lame xbersiaran.
aku bz skit menguruskan hal2 peribody aku..
ditimpa lak sakit..
Beraya haji pun terbaring jer kt umah mak mertua..
Nsb baik mak mertua sporting..huhu

Al kesah da 2minggu aku mmg xsihat..
demam on off.. batuk2 manja..
tp kamis lepas batuk aku da xmanja..
mengganasss.... jd jumaat aku drive la sesorang g klinik..
klu dpt mc aku rehat je kt umah.. klu x aku pg jela kerja..
pas jumpa doktor tu mmg xpayah minta mc.. maybe sbb dia tgk muke aku yg xsiap ni terus kesian kot.. lg pun badan aku panas sgt, n batuk teruk..

jd berehat la aku kt umah.. tp aku mne nak dok baring jer..
aku buat kek gula hangus 2 biji..

tadaaa.. walaupun rupe yer tidak cantik.. yg penting sedapppp!!

sabtu tu nak balik umah mak mertua.. jadi segan nk pegi gitu jer..
nak bolikan kain baju xde ongkoss.. haha sengkek skit raya tahun ni..
Baju pun aku pkai baju raya puasa hari tu..

pagi2 raya orang cantik2..aku pkai tshirt, pkai suar, baring dpn tv.. eh eh.. cantik kan perangai..
tp ade aku kesah.. sbb mak mertua aku pun xkesah.. dia tau aku xlarat..
klu aku sihat.. mmg suara aku jer yg memekak kt umah tu...
slalu mmg aku yg msk pun.. tp kali ni bg can la aku rehat kan.. tp aku cover2 skit.. sbb da siap2 order sate 100 cucuk.. hamik.. korang mkn tu jela ekk.. so pas smyg raya, semua turun g tgk org sembelih lembu korban.. aku xbuat korban thn ni, mak mertua jer buat.. tu pun sbb semua raya kt bukit beruntung thn ni.. suka la mak mertua aku tu.. hihi.. da semua aktiviti tu aku xjoin.. sbb aku mampu baring tgk kartun jer kt umah..haha..

pas semua settle, abg ipar aku ajak bergambar ramai2 kt studio.. klu ikutkan aku, mmg aku xnak join sbb xlarat.. lg pun mahal.. lagi2 kedai cino kt rawang tu.. cekik darah betull.. kan semua skali amik gmbr yg bpe keping tu jer da rm119 rase yer.. nasib ade yg nk blanjer.. heh!!

okey.. gmbr tu yg ade dlm simpanan aku yg kiteorg sdri amik.. cina ni giler kedekkk sbb snap 2 kpg jer dr hp pastu ckp dah.. ko tgk gmbr..sume mcm xready jer.. ciss...

bole la kan.. anggap free style.. hihi..

lepas bergambar.. aku, laki ku, kakk anis, abg d, gerak g beraya umah staff dorang..
merangkap kakak angkat aku jugak la.. hihi.. 

mase ni ku gagahi jua.. walaupun rupa da mcm belacan.. sungguh xlarat.. tp larat jer aku habiskan sepinggan nasi tomato.. muahaha.. 

hahaa... biras ku.. nak agah anak yer pasal..
yg tudung oren tu kak anem.. dia la slalu pgl aku che ta.. che ta la sgt kann...haha

senyum camni yang.. gigih ngajo laki aku senyum..

haaa..kan ensem senyum cenggitu..haha pengantin lamo.. 

irwan yg kt blakang da mcm entiti..haaha..
yg lain susah nau nk bergambar..adoi...


errkkk..bapok tua?? haha abg ipar aku yg gedik.. 
ehhh.. etiba ade buai.. ni buai yg aku wat b4 gerak blk umah isnin tu..
utk kenduri cukur jambul si rina sabtu ni.. rina mane??
tu dak kecik yg tgh merayap tu.. nmpak?? 

k lah.. aku ni.. taip entry dr pagi.. petang bru siap.. tgh menggong2 lg.. esok nk cuti jugak.. sbb aku xlarat..plus2 kne wat kek lg.. utk kenduri sabtu ni.. nnt aku update psl kenduri tu yer.. In Shaa Allah.. k bai.. ^_^ 

Share IT!

follow me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sila diet vna..lupakan nasi lemak cik yah..huhuhu

LilySlim Weight loss tickers