Indahnya saat cinta bersatu.. ahaksss.. (^_^)

Daisypath Anniversary tickers

sayang kamuuu... (",)

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, October 3, 2013

QASEH GOLD

Apa manfaat yang kita perolehi dengan amalkan QASEH GOLD :

Kita akan lebih bertenaga untuk menjalankan tugas harian

Menguatkan ingatan dan jika amalkan dengan istiqamah boleh mengelakkan gejala "nyanyuk"

Sangat baik untuk wanita mengandung atau bersalin

Atasi masalah buasir dan sembelit

KENAPA saya katakan begitu?

kerana ia mengandungi KURMA

Jom kita perolehi sedikit ilmu dengan KURMA 


Kurma (Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan 


boleh dimakan sama ada ketika ia sudah masak atau masih mentah. Ianya dikatakan 

tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian 

daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab suci al-Qur’an sahaja terdapat

 21 ayat yang menyebut tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW juga sendiri telah 

beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan ianya amat sinonim dengan 

kisah sirah baginda.

“Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu


 peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu makan“

Al-Mukminah ayat 19

“Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan 


dan sihir pada hari itu“. Sabda Rasulullah SAW

Manakala sudut sains pula mengatakan, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih 


kurang 2.5%, serat 8.0% manakala kandungan gulanya pula adalah sangat tinggi, yakni 

sehingga 63%, majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di dalamnya pula 

adalah sangat sedikit iaitu sekitar 0.4% sahaja. Kurma juga terkenal dalam dunia perubatan

 tradisional memandangkan ia juga kaya denga zat besi, kalsium, fosforus, sodium, 

potassium, vitamin A, C dan niasin.

Apakah antara khasiat utama kurma?

1) Paling pantas diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera


Memandangkan kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat tinggi malah 


lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga segera” yang akan diserap 

oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebanyakan buah-buahan lain yang mengadungi

sukrosa (disaccharide). Disaccharide seperti sukrosa harus dipecahkan dahulu oleh enzim 

sebelum bertukar menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai tenaga.

“Rasulullah SAW berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang.


 Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka dengan beberapa biji anggur. 

Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air“

Hadis riwayat Ahmad

Makan kurma ketika berbuka puasa amat bagus kerana pada waktu ini, kita perlukan 


tenaga 

segera, dan bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna” seperti yang terkandung dalam 

kebanyakkan makanan berlemak dan bergoreng yang lain.



2) Kaya dengan serat dan potassium


Kurma dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah terkandung serat.


 Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut mahupun tak 

larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu mengandungi serat yang 

tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan dalam 100g 

Pisang hanya terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi serat amat baik untuk sistem pelawasan.

Selain itu kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain. Potassium 

adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan

 apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak perlu membeli 

100 Plus sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika berbuka, memadai dengan 

beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga membantu dalam pembinaan otot 

termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem saraf.

3) Penguat memori


Ramai yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya ingatan, namun 


hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Ianya amat sesuai untuk kanak-kanak yang 

sedang membesar.

4) Baik untuk wanita mengandung/bersalin


Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa 


AS? Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam binti 

Imran supaya menggegar pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala lemah 

selepas bersalin.

“Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang 


masak,”Surah Maryam, ayat 25.

Dan menurut sebuah laman web, buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan 


akan memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran 

darah semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan 

mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya 

(Sabda Rasulullah).

5) Penawar Racun


Diriwayat oleh Aishah r.a., “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada 


terkena racun yang dimakan.”

6) Merawat penyakit


Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh. Ianya direndam 


dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

7) Mengubati gangguan usus dan sembelit


Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. 


Kurma mencegah ini dari berlaku.

Produk yg sgt sesuai untuk seisi keluarga..

dari alam Kehamilan, bayi, kanak2, remaja, ibu, bapa 


sehingga ke peringkat atuk n nenek..

jika anda berminat untuk mengetahui mengenai Qaseh Gold


 secara lanjut boleh ke page saya ^_^Saya sedia menjawab

 pertanyaan anda.. nak order pun boleh..

InsyaAllah.. Mudah Murah dan Mujarab dengan


 QASEH GOLD..

NEONATAL JAUNDICE @ DEMAN KUNING

Back to Sunnah....

Perkongsian ilmu mengenai Jaundice oleh Ustaz Wan Asrul Al-Aydrus.


Sila baca yer..


NEONATAL JAUNDICE

Jaundice adalah dari bahasa Perancis iaitu ‘jaune yang bermaksud kuning.

Ianya melibatkan permasalahan sel darah merah manusia yang terurai menghasilkan partikel atau komponen yang dipanggil bilirubin. Ianya tidak larut air dan akan dibawa atau dihantar ke hati(liver) untuk diubah menjadi larut air.

Setelah itu akan dikeluarkan melalui air kencing (menyebabkan air kencing berwarna kuning). Manakala sebahagiannya pula melalui najis melalui saluran hempedu (menyebabkan najis berwarna coklat kekuning-kuningan). Inilah Jaundice atau Kuning.

Ada dua sebab utama bayi terkena Jaundice, pertama kerana lemahnya sel darah merah bayi (fetal hemoglobin) dan keduanya disebabkan lemahnya sistem hati(liver) dek kerana belum cukup matang untuk menjalankan proses bilirubin tak larut air kepada bilirubin yang larut air.

Sebab-sebab lain selain dari yang di atas antaranya adalah kesan dari kelahiran menggunakan forceps (vakum), jangkitan kuman di dalam darah (sepsis), masalah ketidakserasian dengan darah ibu (Coombs Positive),Masalah enzim darah rendah (G6PD)- untuk permasalahan ini sehingga ke dewasa mereka yang menghidapinya tidak boleh memakan makanan yang terkandungnya purin yang tinggi, seterusnya hormon tiroid yang rendah, Masalah hati dan hempedu dan jangkitan virus rubella atau toxoplasma.

Serius atau tidak masalah ini, kelekaan atau kelalaian dalam merawat permasalahan ini, akan mendorong kepada fenomena kernicterus iaitu bilirubin yang tidak larut tadi menembusi lapisan otak bayi yang kurang matang, boleh menyebabkan kematian atau kecacatan kekal, NauzubILLAH.
Perawatan di hospital atau secara allopathy melibatkan Terapi lampu (phototherapy) dan 

Exchange Transfusion (ET) – Proses penggantian darah.
UNTUK MENGELAKKAN, IBU SEMASA MENGANDUNG DIGALAKKAN :

1)
Menelan madu (tanpa air) 3sudu atau meminum air madu 5 sudu (Tiada masalah bagi mereka yang mengalami masalah kencing manis, malahan itu adalah terapi bagi masalah kencing manis)

2) Mengamalkan minum susu kambing 2 cawan sehari, pagi semasa sarapan, malam sebelum tidur. (Sebaiknya dicampur dengan sedikit
zaafaran)

3) Mengamalkan meminum pati
delima paling kurang 500ml sehari.

4) Banyakkan memakan
kurma sebagai sarapan.

5) Mengamalkan memakan
buah tiin setiap 3 hari.

6) Menelan
minyak zaitun apabila umur janin sudah mencapai 5 bulan ke atas.

7) Suami digalakkan menggosok lembut perut isteri yang sedang hamil sambil
berselawat sebanyak mungkin.

Dengan Pengambilan QASEH GOLD semasa hamil... anda tidak perlu lagi mengambil semua di atas.. kerana Qaseh GOLD diperkasakan dengan bacaan Al-Quran dan doa-doa khusus oleh kakitangan yang sentiasa di dalam keadaan berwudhu yang Insya-ALLAH menghasilkan produk yang bertaraf HALALAN THOYYIBA 

(HALAL LAGI BAIK).

Kehebatan QASEH GOLD - gabungan pemakanan SUNNAH yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan 


herba tradisi serta penyediaannya secara Amalan Pengilangan Islamik (IMP).

Banyak manafaat jika kita mengamalkan makanan Sunnah (QAaseh Gold)
Produk yg sgt sesuai untuk seisi keluarga..
dari alam Kehamilan, bayi, kanak2, remaja, ibu, bapa sehingga ke peringkat atuk n nenek..
jika anda berminat untuk mengetahui mengenai Qaseh Gold secara lanjut boleh ke page
saya ^_^
Saya sedia menjawab pertanyaan anda.. nak order pun boleh..
InsyaAllah.. Mudah Murah dan Mujarab dengan QASEH GOLD..

Share IT!

follow me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...