Apa manfaat yang kita perolehi dengan amalkan QASEH GOLD :
Kita akan lebih bertenaga untuk menjalankan tugas harian
Menguatkan ingatan dan jika amalkan dengan istiqamah boleh mengelakkan gejala "nyanyuk"
Sangat baik untuk wanita mengandung atau bersalin
Atasi masalah buasir dan sembelit
KENAPA saya katakan begitu?
kerana ia mengandungi KURMA
Jom kita perolehi sedikit ilmu dengan KURMA
Kurma (Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan
boleh dimakan sama ada ketika ia sudah masak atau masih mentah. Ianya dikatakan
tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian
daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab suci al-Qur’an sahaja terdapat
21 ayat yang menyebut tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW juga sendiri telah
beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan ianya amat sinonim dengan
kisah sirah baginda.
“Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu
peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu makan“
Al-Mukminah ayat 19
“Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan
dan sihir pada hari itu“. Sabda Rasulullah SAW
Manakala sudut sains pula mengatakan, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih
kurang 2.5%, serat 8.0% manakala kandungan gulanya pula adalah sangat tinggi, yakni
sehingga 63%, majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di dalamnya pula
adalah sangat sedikit iaitu sekitar 0.4% sahaja. Kurma juga terkenal dalam dunia perubatan
tradisional memandangkan ia juga kaya denga zat besi, kalsium, fosforus, sodium,
potassium, vitamin A, C dan niasin.
Apakah antara khasiat utama kurma?
1) Paling pantas diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera
Memandangkan kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat tinggi malah
lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga segera” yang akan diserap
oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebanyakan buah-buahan lain yang mengadungi
sukrosa (disaccharide). Disaccharide seperti sukrosa harus dipecahkan dahulu oleh enzim
sebelum bertukar menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
“Rasulullah SAW berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang.
Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka dengan beberapa biji anggur.
Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air“
Hadis riwayat Ahmad
Makan kurma ketika berbuka puasa amat bagus kerana pada waktu ini, kita perlukan
tenaga
segera, dan bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna” seperti yang terkandung dalam
kebanyakkan makanan berlemak dan bergoreng yang lain.
2) Kaya dengan serat dan potassium
Kurma dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah terkandung serat.
Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut mahupun tak
larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu mengandungi serat yang
tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan dalam 100g
Pisang hanya terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi serat amat baik untuk sistem pelawasan.
Selain itu kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain. Potassium
adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan
apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak perlu membeli
100 Plus sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika berbuka, memadai dengan
beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga membantu dalam pembinaan otot
termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem saraf.
3) Penguat memori
Ramai yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya ingatan, namun
hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Ianya amat sesuai untuk kanak-kanak yang
sedang membesar.
4) Baik untuk wanita mengandung/bersalin
Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa
AS? Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam binti
Imran supaya menggegar pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala lemah
selepas bersalin.
“Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang
masak,”Surah Maryam, ayat 25.
Dan menurut sebuah laman web, buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan
akan memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran
darah semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan
mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya
(Sabda Rasulullah).
5) Penawar Racun
Diriwayat oleh Aishah r.a., “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada
terkena racun yang dimakan.”
6) Merawat penyakit
Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh. Ianya direndam
dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
7) Mengubati gangguan usus dan sembelit
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.
Kurma mencegah ini dari berlaku.
Produk yg sgt sesuai untuk seisi keluarga..
dari alam Kehamilan, bayi, kanak2, remaja, ibu, bapa
sehingga ke peringkat atuk n nenek..
jika anda berminat untuk mengetahui mengenai Qaseh Gold
secara lanjut boleh ke page saya ^_^Saya sedia menjawab
pertanyaan anda.. nak order pun boleh..
InsyaAllah.. Mudah Murah dan Mujarab dengan
QASEH GOLD..
PAKEJ KOREA MURAH 2020, hanya RM3090 sahaja!!
4 years ago